Om oss

Bakgrund projektet

Våren 2013 spelade Camilla Åström med en konstellation som hette Trio Phantasm, och i april hade denna trio en konsert på Majornas bibliotek i Göteborg. Som en del av programmet, reciterade Camilla dikten ”Jag vill möta…” av Karin Boye. I publiken denna kväll fanns Petra Haraldson. De båda hade träffats lite kort vid några tillfällen tidigare, men hade aldrig jobbat ihop innan. Nu undrade Petra om de inte skulle tonsätta Karin Boyes dikter och spela tillsammans? Detta blev startskottet till duon Camilla Åström & PetraHaraldson och som senare växte till projektet Karin Boye – Vapenlös.
Våren 2014 påbörjade vi arbetet med att läsa dikter, välja ut, skapa musik, tonsätta. Vi tonsatte var för sig, för att sedan arrangera musiken tillsammans för duon, med sättningen dragspel/sång och piano/sång. Parallellt med detta började vi även lära sig mer om Karin Boye, personen och diktaren. Vi hittade en bok skriven av Pia-Kristina Garde, ”Karin Boye : okända brev och berättelser”, som bland annat innehåller tidigare okända brevväxlingar. Personen Karin Boye blev allt mer tydlig för oss och vi kände oss nästan mer som en trio än duo med Karins närvaro som den tredje medlemmen. Tanken om att göra något mer av detta än ”bara” musiken växte sig allt starkare.
Sakta med säkert växte programmet, som blandar tonsättningar av Karins dikter med lästa brev och berättelser, fram. Sommaren 2016 blev det så äntligen premiär på denna konsertföreställning, som fick mycket fint mottagande. Sedan dess har vi uppträtt på kulturhus, slott, äldreboenden, folkhögskolor, antikvariat och bibliotek, framför allt på orter i Västra Götaland, men även i Småland, Stockholm och Skåne. Vi har även kontinuerligt fortsatt tonsätta fler dikter, läst och lärt mer om Karin Boye, även genom möten med publiken! En bild av en oerhört intelligent, livfull, egensinnig, empatisk, spirituell och dynamisk människa har tonat fram, vars liv och diktning fortsätter beröra och inspirera in i vår tid.

Om oss

Camilla kommer från Katrineholm, Södermanland (med rötter i Dalarna, Norrbotten och Västerbotten/Ångermanland). Är musiker och musikskapare bosatt i Göteborg. Man kan höra henne i bl a Kaja, Midvintervaka och Camilla Åström & Kompanjonerna.

Petra kommer från Malmö (med rötterna i Sveriges trädgård-Blekinge). Numera ö-bo i Göteborgs södra skärgård. Är musiker och låtskrivare från Malmö. Hon har släppt flera album med Petra Haraldson trio, och medverkar i flera andra projekt, bl a Matilda Magnussons Björn Alfzelius-tolkningar